14/08/2019

Проект ПУЛЬС: У Клесівській ОТГ провели картування села

Сьогодні у Рудні-Карпилівській Сарненського району проведено картування села - обговорили наявні ресурси, перспективи та проблеми його розвитку. Це був четвертий захід проекту ПУЛЬС у Клесівській ОТГ за участі Карпилівської публічної бібліотеки та ГО "Сприяння розвитку села".

Найпершою проблемою, яку обговорили була, звичайно, дорога до села. Присутнім розповіли про те, що триває тендер на визначення виконавця ремонту дороги М011-Карпилівка, яка покриває 9 з 14 кілометрів до Рудні від "варшавки".

Також вони згадали, що досі немає жодної таблиці з назвою села на дорозі обласного значення М011-Карасин, що проходить через все село. І продовжуючи обговорення інфраструктурних проблем, згадали, що досі з Рудні до Клесова, центру громади, немає траспортного сполучення.


Ніхто з присутніх учасників не знав, що в нашій громаді існує КП "Клесівводоканал", яке обслуговує територію і Рудні.

На думку присутніх, лише одного депутата селищної ради від села не достатньо для представлення їх інтересів. Але ніхто не міг назвати як регулярно депутат звітує за свою діяльність, а його відвідуваність сесій селищної ради не вдалося переглянути через відсутність будь-якого інтернет підключення.

Тому їм просто розповіли про сайт громади та його широкі можливості доступу до інформації про роботу селищної ради, а також надали офіційний телефон селищної ради.



Далі про проблеми села:
1. Мешканці села потребують щотижневого прийому старости у Рудні за визначеним графіком. 
2. В селі немає постійного покриття мобільного зв'язку.
3. В школі і селі потрібне стабільне Інтернет-підключення. Наявне радіопідключення не стабільне, мало де є можливість підключитися. Хоча поруч лінія до бази відпочинку Залив і села Карпилівка.
4. Мешканці не знають, чи вже виготовлено генеральний план населеного пункту, бо молоді сім'ї не можуть вільно будувати нові будинки.
5. Водночас поширеною є ситуація, коли люди беруть по 3-5 "планів" для будівництва і не забудовують їх, а просто утримують. Дехто пропонував ввести зобов'язання тим, хто взяв план почати забудову протягом 3х років, або план повертається у резерв.
6. Бажано щоб генеральний план дозволяв одразу підключати нові будинки до електромережі
7. Осушувальний канал біля вул. Поліської потребує очищення.
8. Бажано розширити освітлення вулиць, зараз воно є тільки в центрі села. За сотню метрів - міст на в'їзді в село, а в іншу сторону теж без освітлення - БК і школа.
9. Місцевий БК потребує ноутбук.

Можливості:
1. Близькість до бази відпочинку Залив створює можливості для зеленого туризму.
2. У селі проживають майстри традиційних ремесел, які можуть продавати свою продукцію туристам.
3. Обробка деревини в селі.
4. Місцеві мешканці готові працювати у Сарнах та Клесові на умовах, які пропонують, але коли буде можливість доїзду на місце праці з Рудні.
5. Так само мешканці села можуть продавати сільськогосподарську продукцію у Клесові, коли туди буде транспортне сполучення.


Захід відбувся в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який виконується Асоціацією міст України (АМУ) в партнерстві з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX/Україна за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)

Немає коментарів:

Дописати коментар