25/08/2022

За підтримки проєкту актуалізували інформацію про заповідний дуб

В рамках проєкту з проведення прозорої та партисипативної системи інвентаризації зелених зон в Україні: iTree4UA учасники команди відвідали ботанічну пам'ятку природи місцевого значення "Дуб-велетень". Вона знаходиться в околицях села Хрінники і у відкритих джерелах відсутня актуальна інформація про розміри та стан найбільшого дерева Демидівщини. Тому вирішено було цю прогалину заповнити і користуюсь нагодою, зібрано інструментальні дані.

Як підказує нам Вікіпедія, Дуб-велетень має вік наближено 560 ро­ків, виділяється своєю могутністю, має висоту більше 30 м, діаметр близько 2 м. Дерево росте у розрідженому дубовому насадженні штучно­го походження віком 220 років. Дубово-грабові ліси, які нині оточують дуб-велетень, характеризуються двоярусним деревостаном. Перший ярус утворює дуб віком 60-70 років, є окремі дуби віком більше 100 років. Другий ярус утворює граб. У трав'яному покриві пере­важає підмаренник запашний та яглиця звичайна. Трапляються щитники чоловічий та шартрський, підлісник європейський, воро­нець колосистий, веснівка дволиста, фіалки дивна та Рейхенбаха, копитняк європейський, чина лісова. На прилеглих ділянках зустрі­чаються фрагменти угруповань дубово-грабових лісів барвінкових. 

Результати вимірювань та обстежень Дуба-велетня станом на 24 серпня 2022 року:

  1. Координати: 50 25 16,055 пд ш 25 14 45,934 сх д
  2. Вид дерева: Дуб звичайний (Quercus robur L.)
  3. DBH: 1,7 м
  4. DBH 2: -
  5. Відмирання: 23%
  6. Загальна висота: 24,3 м
  7. Висота стовбура: 8,2 м
  8. Висота крони: 16,1 м
  9. Ширина крони СХ-ЗХ: 17 м
  10. Ширина крони ПН-ПД: 19 м
  11. Відсутня частина крон: 32%
  12. Кількість світла, що потрапляє на крону: 4 од.



Зібрані дані будуть опрацьовані та використані для поновлення статей у Вікіпедії, сайті Демидівської селищної ради та інших відкритих ресурсах.

Пілотний проєкт здійснюється у рамках проєкту “Прозора та партисипативна система інвентаризації зелених зон в Україні: iTree4UA” за координації ГО УЕК “Зелена Хвиля” та за фінансової підтримки US Forestry Service International Programs у партнерстві з Davey Tree Expert Company (розробники продуктів i-Tree у США)

Немає коментарів:

Дописати коментар