21/09/2022

В Демидівці презентували звіт з інвентаризації дерев за допомогою платформи I-Tree

Громадська організація "Сприяння розвитку села" здійснила пілотну інвентаризацію зелених зон Демидівської територіальної громади за допомогою відкритого американського інструменту I-Tree. Результати своєї роботи громадська організація презентувала сьогодні та обговорила проблеми організації обліку міських зелених насаджень в Україні.

Партисипативна й інтерактивна система i-Tree була створена у 2006 році. Зараз у базі даних є понад 90 міст. Система включає i-Tree Eco – програмний застосунок для збирання даних з окремих дерев. Спочатку майбутній проєкт прив’язується до певної ділянки. Тоді польові дані та параметри дерев вводяться в додаток Eco через вебформу або вручну. Зібрана інформація обробляється – і ви отримуєте звіт про обрану місцевість.

За цією системою працює нью-йоркська карта дерев, до якої має доступ будь-який житель міста. Відтак можна не лише дізнатися докладну інформацію про зелені насадження, але й позначити свої улюблені дерева, дати їм назву, поділитися із друзями, зафіксувати власні дії із догляду за деревами.





Система I-Tree дозволяє на волонтерських засадах долучитися до обрізки дерев, а спеціальні комунальні програми вчать волонтерів робити це правильно. Цей інструмент також дає уявлення про екологічні послуги, які місто отримає від дерев у грошовому еквіваленті.

У червні 2022 року ГО "Сприяння розвитку села" разом із місцевими активістами організовувала пілотну інвентаризацію дерев на основі відкритої платформи i-Tree Есо на ділянках в с. Хрінники, с Пляшева та смт Демидівка. На думку активістів, оцінка вартості екосистемних послуг дерев дала змогу активістам показати міській владі справжню цінність цих зелених зон.

Дерева в населених пунктах створюють тінь, очищують повітря від пилу, пом’якшують клімат, запобігають поверхневим повеням тощо. У ході інвентаризації з’ясували, що 172 дерева кожного року дають громаді послуг на 61,22 тисяч гривень.

Пілотний проєкт здійснюється у рамках проєкту “Прозора та партисипативна система інвентаризації зелених зон в Україні: iTree4UA” за координації ГО УЕК “Зелена Хвиля” та за фінансової підтримки US Forestry Service International Programs у партнерстві з Davey Tree Expert Company (розробники продуктів i-Tree у США)

Немає коментарів:

Дописати коментар