19/10/2022

Депутатам Демидівської селищної ради презентували звіт з пілотної інвентаризації дерев

Протягом червня-вересня 2022 року громадська організація "Сприяння розвитку села" здійснила пілотну інвентаризацію зелених зон Демидівської територіальної громади за допомогою відкритого американського інструменту I-Tree. Результати своєї роботи громадська організація презентувала сьогодні перед депутатами на засіданні сесії Демидівської селищної ради.
Партисипативна й інтерактивна система i-Tree була створена у 2006 році. Зараз у базі даних є понад 90 міст. Система включає i-Tree Eco – програмний застосунок для збирання даних з окремих дерев. Спочатку майбутній проєкт прив’язується до певної ділянки. Тоді польові дані та параметри дерев вводяться в додаток Eco через вебформу або вручну. Зібрана інформація обробляється – і ви отримуєте звіт про обрану місцевість.
У червні 2022 року ГО "Сприяння розвитку села" разом із місцевими активістами організовувала серію польових виїздів, під час яких охоплено 172 дерева на ділянках в с. Хрінники, с Пляшева та смт Демидівка. Дерева в населених пунктах створюють тінь, очищують повітря від пилу, пом’якшують клімат, запобігають поверхневим повеням тощо. Розуміння структури, функцій та цінності зелених зон сприяє прийняттю управлінських рішень, що дозволять покращити якість життя населення та стан довкілля.




Вихідні дані:
● Кількість дерев: 172;
● Площа зелених зон: 4043 кв м;
● Найпоширеніші породи дерев: Сосна звичайна, Ялина звичайна, Липа дрібнолиста;
● Відсоток дерев діаметром менше 15,2 см: 5,2%;
● Видалення забруднень: 234 кг/рік (40,1 тис. грн/рік);
● Зберігання вуглецю: 98,57 метричних тонн (545 тис. грн);
● Поглинання вуглецю: 2664 метричних тонн (14,7 тис. грн/рік);
● Виробництво кисню: 7103 метричних тонн на рік;
● Запобігання поверхневим стокам: 93,53 кубометрів/рік (6,42 тис. грн/рік);
● Відновна вартість: 245 млн грн

Ознайомитися з інвентаризаційним звітом можна на веб-сайті ГО "Сприяння розвитку села" у розділі "Публікації".

Висловлюємо подяку нашим партнерам та залученим організаціям за якісну і успішну співпрацю - Демидівській селищній раді, Демидівському ліцею, НІМЗ "Поле Берестецької битви", КНП "Демидівська ЦРЛ" та КП "Дитячий санаторій "Хрінники". Особлива вдячність і щира подяка всім волонтерам і волонтеркам, які активно включалися до польових виїздів, збору і обробки інформації, підготовки матеріалів і звіту!


Пілотна ініціатива здійснюється у рамках проєкту “Прозора та партисипативна система інвентаризації зелених зон в Україні: iTree4UA” за координації ГО УЕК “Зелена Хвиля” та за фінансової підтримки US Forestry Service International Programs у партнерстві з Davey Tree Expert Company (розробники продуктів i-Tree у США)

Немає коментарів:

Дописати коментар